Kom in verzet!

Kom in verzet! 11 juni 2016
Het is de tweede keer dat ik in de Sint Jan kom en weer ben ik onder de indruk van de Goudse Glazen. De eerste keer was in januari, maar toen werden we zonder pardon de kerk weer uitgezet door een kordate dame. Het was tegen sluitingstijd, al waren daar de meningen over verdeeld. Deze hernieuwde kennismaking had te maken met het benefietconcert ten gunste van het Verzetsmuseum Zuid-Holland.

 

Kom in verzet!

Een uitje met twee van mijn nieuwe buurvrouwen en ik heb er zin in. De kaartjes hebben we al eerder gekocht. Het concert is nu gratis toegankelijk en we kunnen ons geld terugkrijgen. Aangezien het museum in zwaar weer verkeert, besluit ik mijn entreegeld om te zetten in een donatie. De folders op de stoelen zeggen het al: Kom in verzet! We nemen plaats op een van de gereserveerde plekken op de derde rij. Een prachtige plek, zeker omdat ik mijn ‘verweg’bril vergeten ben.

 

Verrassing

De trombones en trompetten staan al te blinken en ik ben er een beetje huiverig voor. Wat kun je verwachten van een fanfare? Tania Kross vind ik een geweldige zangeres en daar kijk ik naar uit. De middag wordt anders dan ik verwachtte, de ene verrassing volgt de andere op. Na een kort welkomstwoord door Ineke van der Well van het Comité van Aanbeveling en een oproep om toch vooral tientjeslid te worden, wordt het stil.

 

Erasmus en de koningin van Sheba

Een gedicht van Erasmus: Elegie – de vergelijking van verdriet en blijdschap, wordt op prachtige wijze vertolkt door Oliver Kruse-Dougherty. Ik ben aangenaam verrast en laat me meevoeren. Korporaal Gerben Pol heeft zich verdiept in de ramen van de kerk en verweeft hun betekenis en geschiedenis moeiteloos en met humor aan de muziek die gespeeld wordt. Bij de eerste tonen van de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ zit ik rechtop in mijn stoel. Wat een geluid, het is haast overweldigend.

Bij het ‘Arrival of the Queen of Sheba’ waan ik me in het moment en in mijn verbeelding ben ik bij de aankomst van de koningin. Een idee voor een nieuw verhaal is geboren.

 

Tania KrossTania Kross

Dan komt eindelijk Tania Kross op. Wat een verschijning! Ook zij roept op toch vooral tientjeslid te worden om dit bijzondere museum te laten voortbestaan. Haar stem klinkt prachtig warm en haar expressie is een feest om naar te kijken. Ik kan over elk gespeeld en gezongen muziekstuk een apart verhaal vertellen. De emoties vliegen alle kanten op.

Dan is het pauze en we zijn het erover eens dat het een geweldig concert is, anders dan we verwacht hadden.

 

Regimentsfanfare

Na de pauze draagt Oliver Kruse-Dougherty nog een mooie elegie van Erasmus voor. Dan hoor ik een versie van Amazing Grace waar ik blij van word en die niet te vergelijken is met de zware uitvoeringen die ik gewend ben. Soldaat Jurgen Wentzel, op trombone, doet met Tania Kross een duet. Bridge over troubled water anders dan anders. Bij een spectaculair en uitzinnig ‘Oh when the saints’ kan ik niet stil blijven zitten. Tania Kross komt amper boven het koperen geweld van de Regimentsfanfare uit en dat is wel jammer. Niettemin is het een feestje.

 

Kippenvel

Na kippenvel bij het stuk uit de film ‘The Gladiator’ en ander kippenvel bij een mooie uitvoering van Gabriela’s song is het concert ten einde. Wat een feest om erbij te zijn. Tania Kross krijgt uit handen van Arjan van Wijngaarden, directeur VMZH, een broche uitgereikt. Nogmaals de oproep om tientjeslid te worden.

De boodschap van de avond: Kom in verzet! Word tientjeslid! Steun het Verzetsmuseum.

Bekijk hier nog meer foto’s ©CorinneHamoen

 

 

Comments are closed.